Ellen Eikenes

 

Om kunstneren

Kontaktinformasjon

Om billedkunstneren Ellen Eikenes

I Ellens malerier møter figurative elementer abstrakte former og mønstre som veves sammen til en helhet. Malerienes tematikk, uttrykk og motiv peker mot hendelser som vi kjenner oss igjen i. Og mange av hennes verk har en åpenhet som innebærer utallige tolkningsmuligheter. Betrakteren får egne assosiasjoner i møte med maleriene. Denne tvetydigheten i verkene er noe Ellen streber etter og er bevisst gjennom hele arbeidsprosessen.

Ellen inspireres av opplevelser i livet; av naturen, av møter med mennesker, av musikken, av sjølivet og andre kunstneriske inspirasjoner. Å male er hennes store pasjon. Det starter med en idé og en skisse før selve skapelsesprosessen på lerretet starter. Spesielt i starten arbeider hun sterkt intuitivt med former, farger og linjer. Formene veksles mellom organiske og stramme. Arbeidet videre foregår med bevisste og intuitive valg. Målet er å utvikle maleriet slik at farge og form klinger sammen og linjer skaper en helhet i komposisjonen. Målet er også å skape en stemning ut fra et tema eller en idé.

Ellen veksler i sitt kunstneriske virke mellom å male og å holde malekurs. Hun holder av og til kurs på sitt atelier. Høsten 2020 var stedet for kurs Rømskog Spa&Resort. Og siden 2003 har hun tatt med malegrupper til det lille hotellet Finca el Cerrillo i fjellsiden nord for Malaga og Nerja i Spania.

Ellen Eikenes er utdannet billedkunstner og førskolelærer. Hun har en treårig kunstfagutdanning fra Mølla Kunstskole i Moss 1995 – 97 og Oslo Tegne og Maleskole 1997 – 98, samt Eik Lærerhøyskole 1979 – 82.

I 1998 startet Ellen sitt kunstneriske virke på heltid. Hun var med å drifte Galleri Texas i Ås og drev galleriet  i 6 år sammen med 7 andre personer fra 2003 – 09. Hun har hatt en rekke separatutstillinger på Østlandet, i Trondheim og i Competa i Spania,  og deltatt på massevis av kollektive utstillinger. Ellen er medlem av Norsk Forening for Utøvende Kunstnere (NFUK). Nevnes kan Ellens siste separatutstillinger: Hun hadde i august 2016 en utstilling på Galleri Bølgen i regi av Larvik Kunstforening. Hun stilte da ut motiver fra Larviks skipsbyggingshistorie. Og i september stilte Ellen ut i Galeria Centro de Bellas Artes i Competa, Spania. I juni 2017 var hun festivalutstiller ved Askim Jazzfestival med separatutstilling i Galleri Graff. Høsten 2017 hadde Ellen et kunstneropphold (Artist-in-Recidence-opphold) på Berlevågatelieene i Berlevåg i Finnmark. I Oslofjorden Kunstsenter i Drøbak stilte hun ut separat i 2018 med utstillingen «Ferd», og i 2019 gikk turen til Galleri Art-To-Be i Tomter. Den siste separatutstillingen holdt hun i Galleri 7 i Trondheim i november 2021 med tittelen «Touch me».

Ellen arbeider med malerier i akryl, og med grafikk; fortrinnsvis serigrafi/silketrykk.

www.elleneikenes.com